Αρχική > Γενικά > 6-7-2011, 8:30΄μμ, 3 rue d’ Antin, Opéra, Paris

6-7-2011, 8:30΄μμ, 3 rue d’ Antin, Opéra, Paris

Κορυφαίοι τραπεζίτες – Αποστολή: «Eλληνικό Xρέος»,

Financial Times

του Patrick Jenkins, Banking Editor

Στις 8.30 μμ την Τετάρτη, δεκάδες κορυφαίων τραπεζιτών της Ευρώπης αναμένεται να περάσουν τις πόρτες στον αριθμό 3 της rue d’Antin, στην περιοχή Opéra του Παρισιού, έδρα της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, BNP Paribas.

Αποστολή τους? Να καταλήξουν σε μια συμφωνία  οι κύριοι κάτοχοι του Ελληνικού Κρατικού Χρέους, που θα οδηγήσει στην εθελοντική συμμετοχή τους στην επανακύληση των ομολόγων που πρόκειται να λήξουν στα επόμενα τρία έτη.

Αντιμετωπίζοντας κατάματα την κατάσταση, η υπογραφή επανακύλησης/επαναγοράς θα ήταν σκέτη τρέλα.  Με το ελληνικό κράτος κάτω από το βάρος του φορτίου του χρέους του, τα ομόλογά του είναι διαπραγματεύσημα στην αγορά παραγώγων μέχρι 27 τοις εκατό. Γιατί να υπογράψουν νέα τριακονταετή ομόλογα με ένα επιτόκιο που καλύπτεται μέχρι το 8 %;

Αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές, και η γερμανική κυβέρνηση ειδικά, το έχουν καταστήσει σαφές ότι για να λειτουργήσει μια οποιαδήποτε ευρύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – και για να προχωρήσει η δεύτερη δόση των 110δις της «βοήθειας» των ΕΕ και ΔΝΤ – πρέπει να υπάρξει σημαντική «συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» στην επανεξέταση των εκρεμών ομολόγων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ελλείψει οποιασδήποτε αξιόπιστης πρωτοβουλίας από οποιαδήποτε άλλον, οι τράπεζες της Γαλλίας – οι μεγαλύτεροι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικού χρέους εκτός Ελλάδος  – βρήκαν ένα σχεδιάγραμμα για αυτό στο οποιο πρέπει να μοιάζει μια τέτοια αναδόμηση.

Υπήρξαν τρία κύρια σημεία. Πρέπει να υπάρξει ένα ανώτατο όριο στην επαναγορά ενός ποσού της τάξης του 50 τοις εκατό εκ των περίπου 100δις του ανεξόφλητου χρέους που πρόκειται να λήξει  μέχρι το τέλος του 2014. Πρέπει επίσης να υπάρξει ένα σχέδιο εξασφάλισης/εγγυοδότησης, για τα ομόλογα που εκδίδονται από μια αρχή όπως η «Ευρωπαϊκή Χρηματοδοτική Διευκόλυνση Σταθερότητας». Και ότι τα ομόλογα θα πρέπει να πληρώσουν τόκο μέχρι 8%.

Εντούτοις, οι φωνές διαφωνίας των όρων έχουν γίνει δυνατότερες στις πρόσφατες ημέρες. Ειδικότερα, άλλες τράπεζες που ενεργοποιήθηκαν για τη συνεδρίαση από το Ιδρυμα Διεθνούς Χρηματοδότησης έχουν αρχίσει να ισχυρίοζονται, ιδιωτικά, ότι το γαλλικό σχέδιο προφανέστατα αυτοεξυπηρετεί τις Τράπεζες, – λόγω των υψηλών επιτοκίων και ενός χαμηλού στόχου  συμμετοχής.

Για να περιπλέξουν τα θέματα περαιτέρω, οι μεγάλες αντιπροσωπείες πιστωτικής εκτίμησης έχουν αρχίσει να δημοσιοπούν τις σκέψεις τους για το σχέδιο.

Την Τρίτη προέκυψε ότι η Moody, οίκος πιστωτικής εκτίμησης, είχε προειδοποιήσει ότι τράπεζες οι οποίες επαναγοράζουν/επανακυλούν σε τριαντακονταετή ομόλογα διακινδυνεύουν να πληρώσουν ασφάλιστρα κινδύνου. Τη Δευτέρα, οι συναδελφικοί τοιυς οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s δήλωσαν ότι το γαλλικό σχέδιο θα πυροδοτήσει υποβιβασμό της ελλάδας στην θέση «επιλεκτική πτώχευση».

Εν μέσω τέτοιων ζητημάτων, άνθρωποι κοντά στη διαδικασία διαπραγμάτευσης προειδοποιούν ότι διάφοροι άλλοι μηχανισμοί για την ελληνική κυρίαρχη αναδόμηση έχουν προταθεί, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πενταετούς επαναγοράς/επανακύλησης που αναφέρεται στο γαλλικό σχέδιο. Η συνεδρίαση σε BNP την Τετάρτη είναι το επόμενο βήμα μιας διαδικασίας για μια  πιό αξιόπιστη πρόταση, η οποία φαίνεται να είναι καταλληλότερη στην «κατανομή βαρών» με τους φορολογούμενους.

Το γαλλικό σχεδιάγραμμα θα παραμείνει η πλέον πιθανή βάση για μια ευρεία συμφωνία – αλλά με σημαντικές αλλαγές. Ειδικότερα, οι τραπεζίτες λένε ότι το επιτόκιο στα νέα ομόλογα πρέπει να μειωθεί από το 8% σε, ενδεχομένως, λιγότερο του 6%.

Το πλαφόν συμμετοχής πρέπει επίσης να αυξηθεί, λένε οι τραπεζίτες, τόσο όσο το 70% του ανεξόφλητου στα τέλη του2014 χρέους, πέραν του κεφαλαίου του 20% που η Ελλάδα θα αναγκασθεί παράλληλα να επανεπενδύσει ως ασφάλεια/εγγύηση.

Τέτοιοι όροι δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα υπέρ των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων/εταιριών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, ιδιαίτερα σε Γαλλία και Γερμανία. Αλλά τέτοιες παραχωρήσεις είναι ζωτικής σημασίας, εάν το συνολικό αναδιαρθρωτικό πακέτο πρέπει να υποστηρίξει τις Αρχές.

Πηγή: Financial Times, «Top bankers on Greek debt mission»

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/ff7ff5e6-a738-11e0-b6d4-00144feabdc0.html?ftcamp=crm/email/201176/nbe/EuropeBusiness/product#axzz1RJnL2NVm

More

On this story

Κατηγορίες:Γενικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: