Αρχική > Γενικά, Ελλάς, Οικονομία, Πολιτική > ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Ναι ή όχι στη νέα ευρωπαϊκή σύμβαση; + Ψήφο εμπιστοσύνης

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Ναι ή όχι στη νέα ευρωπαϊκή σύμβαση; + Ψήφο εμπιστοσύνης

Τι συζητήθηκε στο δελτίο του Mega

UP_DATED: Η ΝΔ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

&&&

Μόλις ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι θα γίνει ΔΗΜΟ_ΨΗΦΙΣΜΑ για το αν δέχεται ο ελληνικός λαός, ή όχι,  να ισχύσει η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία που ελήφθη την περασμένη Πέμπτη τα ξημερώματα.

Ζητάει και ψήφο εμπιστοσύνης. Οπότε, θα ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση στην Βουλή.

Επιτέλους! Μια σωστή απόφαση.

Στην ομιλία του στράφηκε, ξεκάθαρα, κατά των Τραπεζών και των ΜΜΕ. Αυτή την στιγμή ο Πρετεντέρης λέει διάφορα φαιδρά, από την αμηχανία του, ζητώντας εκλογές. Αμέσως, μετά, η Σπυράκη βγήκε και είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη αντίδραση από τη ΝΔ, αλλά συμπλήρωσε ότι ο Σαμαράς, αύριο, θα ζητήσει εκλογές, -ακριβώς, όπως και ο …Πρετεντέρης. Και ο Κουβέλης, τώρα, ζητάει εκλογές και όχι «ψευδόνιμες εξαγγελίες».

Και ο Μαΐλης, τώρα, ζητάει εκλογές. Λέει ότι το «όχι» του ΚΚΕ δεν είναι ίδιο με το «όχι» των άλλων κομμάτων. Ζητάει «κτύπημα του πολιτικού συστήματος», -λες και το ΚΚΕ δεν ανήκει στο πολιτικό σύστημα.

Γκιουλέκας και Δούρου στο Μέγα. Γκιουλέκας, λέμε! Ρωτήθηκε ποια θα είναι η θέση της ΝΔ στο ναι ή όχι, αλλά δεν είπε τίποτα, αλλά το …πολυφορεμένο «ο Διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Η Γιαννακά, η οποία ήταν υπέρ της συγκυβέρνησης, προσκεκλημένη του καναλιού, κάνει τη κωλοτούμπα της. Ο Πρετεντέρης της το υπενθυμίζει, αλλά αυτή λέει διάφορα χαζά.

Ο Σαμαράς θα ζητήσει αύριο συνάντηση από τον Παπούλια, είπε ο ρεπόρτερ του μέγα στη ΝΔ,  Παπαδημητρίου.

Ο Βορίδης λέει ότι η σύμβαση είναι πολύ μεγάλη και πολύπλοκη για να την κρίνει ο λαός με ένα ναι ή όχι. Ζητάει παραίτηση ΓΑΠ και εκλογές.

Δούρου: «Ευτελίζεται το δημοψήφισμα με το συγκεκριμένο ερώτημα. Τι, ακριβώς, χειροκροτούσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;»

Χασαπόπουλος: «Για να είναι δεσμευτικό το δημοψήφισμα, πρέπει να πάει, πρώτα, η δανειακή στην Βουλήνα ψηφισθεί και, μετά, να παρθεί η απόφαση για δημοψήφισμα με 180 ψήφους. Επίσης, για να είναι δεσμευτικό το δημοψήφισμα θα πρέπει να λάβει μέρος το 50%, τουλάχιστον, του εκλογικού σώματος, μου είπαν, πριν λίγο, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έλαβαν μέρος στην κοινοβουλευτική ομάδα».

Καστανίδης: «Διακύβευμα: Η σύμβαση με τα παραρτήματά της. Τέλος Νοεμβρίου, μέσα Δεκεμβρίου θα έχει τελειώσει η διαδικασία της σύμβασης από την κυβέρνηση και θα ακολουθήσει το δημοψήφισμα. Δεν μπορούν να κρύβονται και να λαϊκίζουν όλοι πίσω από τους 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό οδηγηθήκαμε στο δημοψήφισμα. Οι εκλογές είναι επί γενικών προγραμμάτων, εδώ έχουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο».

Μιχελάκης: «Σε μια ζαριά παίζει ο ΓΑΠ την Ελλάδα στην Ευρώπη. Έμμεσος διχασμός. Εκτροπή συνταγματική».

Μπακογιάννη: «Έμεινα άφωνη. Επέλεξε το συμφέρον του ο ΓΑΠ, αντί το συμφέρον της Ελλάδος. Να ρίξουν την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».

@@@@

Να και ένα παλιό ρεπορτάζ, που ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ (!):

Δημοψήφισμα έως το τέλος του χρόνου θέλει η κυβέρνηση

31 Αυγούστου 2011
Δημοψήφισμα έως το τέλος του χρόνου θέλει η κυβέρνηση

Το θέμα των δημοψηφισμάτων απασχόλησε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, στις σκέψεις αλλά και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να έχει διεξαχθεί δημοψήφισμα ως το τέλος του έτους.

Τα δημοψηφίσματα θα είναι δεσμευτικά ανάλογα με τη συμμετοχή.

Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, δημοψήφισμα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μπορεί να γίνει σε δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη αφορά κρίσιμο εθνικό θέμα, οπότε για το δημοψήφισμα απαιτείται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την διεξαγωγή του, η οποία στη συνέχεια κατατίθεται στην Βουλή, όπου και απαιτείται απλή πλειοψηφία για το αν το θέμα θα πάει σε δημοψήφισμα.

Η δεύτερη περίπτωση δημοψηφίσματος αφορά τα ψηφισμένα νομοσχέδια, τα οποία, όμως, δεν έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε αυτή την περίπτωση, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα απαιτείται να κατατεθεί πρόταση από τα 2/5 των βουλευτών, η οποία να εγκριθεί από τα 3/5 της Βουλής.

Όπως ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή, στην πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου προβλεπόταν για τη δεύτερη περίπτωση δημοψηφισμάτων η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος και από εκεί και πέρα το αντικείμενο του δημοψηφίσματος θα ήταν δεσμευτικό, ανάλογα με το τι θα αποφάσιζε η πλειοψηφία των ψηφισάντων.

Για τα κρίσιμα εθνικά θέματα προβλεπόταν ότι η δεσμευτικότητα της ετυμηγορίας του δημοψηφίσματος θα ήταν ανάλογη της συμμετοχής σε αυτό.

Τώρα, ανέφερε η ίδια πηγή, το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων θα είναι δεσμευτικό, αλλά πρέπει να οριστεί το ποσοστό συμμετοχής από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν διάφορες κλιμακώσεις για το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής από 50% στην Πορτογαλία για όλα τα είδη δημοψηφισμάτων, ενώ στη Δανία τα ποσοστά κυμαίνονται από 30%-40%, αλλά σε κάθε περίπτωση παντού η βάση εκκίνησης είναι το 25% του εκλογικού σώματος. «Στην Ελλάδα ενδέχεται το ποσοστό να διαμορφωθεί γύρω στο 40%» είπε η ίδια πηγή.

Οι «πρωταγωνιστές» των δημοψηφισμάτων θα είναι πολιτικά κόμματα, αλλά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, φορείς, επιμελητήρια κλπ, έλεγε η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι όλοι αυτοί θα είναι και δέκτες ρυθμίσεων, ενώ δεν θα υπάρχει καμία κρατική χρηματοδότηση.

Επίσης, θα δημιουργηθούν επιτροπές υποστήριξης του «ναι» και του «όχι» ή στα ερωτήματα των δημοψηφισμάτων, θα υπάρχει δωρεάν κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή η διαμόρφωση των ερωτημάτων ανήκει σε αυτούς που αποφασίζουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

ta nea .gr

Πηγή: http://www.madata.gr/epikairotita/politics/129511.html

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: