Αρχική > Ελλάς, Ελληνικό Βlogging, Πολιτική > ΕΜΠΡΟΣ, για τον Α΄ Ελληνικό Ηθικό Εμφύλιο!

ΕΜΠΡΟΣ, για τον Α΄ Ελληνικό Ηθικό Εμφύλιο!

Άκρατος Ατομικισμός  Vs  Ατομική Ευθύνη

L’ETAT, C’EST TOI

Διάφορα άρθρα κυκλοφορούν στα ξένα ΜΜΕ, τα οποία απορούν για  τη στάση του Έλληνα απέναντι στην κατάσταση της χώρας του. Συγκεκριμένα μένουν έκθαμβοι με το γεγονός ότι ο Έλληνας ρίχνει την ευθύνη για τα προβλήματά του οπουδήποτε αλλού εκτός από τον εαυτό του. Μαζεύονται οι αγανακτισμένοι  και οι απεργοί στις πλατείες και απαιτούν να φύγουν οι πολιτικοί που οι  ίδιοι εξέλεξαν κι επανεξέλεξαν  (αυτούς και τα σόγια τους),  είτε γιατί είχαν κάποιο όφελος, είτε γιατί δεν επέδειξαν την υπευθυνότητα και την στοιχειώδη εξυπνάδα να διαβάσουν και να ενημερωθούν σχετικά με μείζονα οικονομικά και εθνικά θέματα προτού πάνε να ψηφίσουν.

Επιπλέον, υπάρχει κάτι ακόμα σημαντικότερο. Διότι άντε και φύγανε αυτοί που κυβερνούν σήμερα. Ποιοι ακριβώς προτείνουν όλοι αυτοί που βρίζουν τους πολιτικούς να μπουν στη θέση τους και τι διαφορετικό νομίζουν ότι θα κάνουν; Τους πολιτικούς δεν τους γεννάει η θεά Αθηνά μέσα από το κεφάλι της, αλλά η ίδια η κοινωνία, που όχι μόνο τους ψηφίζει, αλλά κυρίως τους ανέθρεψε κι αυτούς με τον ίδιο τρόπο που έχει αναθρέψει κι όλα τα υπόλοιπα μέλη της. Δηλαδή με τις αξίες του «δε βαριέσαι», του ελάχιστου δυνατού κόπου, της πονηρίας, του «ζαμανφού» και πάνω απ’ όλα, του άκρατου ατομικισμού.

Κάποια αμερικάνικη εφημερίδα έγραψε ότι οι Έλληνες δεν είναι έθνος, αλλά άθροισμα από μονάδες. Κι εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ο Έλληνας διαχωρίζει τον εαυτό του από το κράτος, γιατί δεν έχει την αίσθηση της κοινωνικής συνοχής, δεν έχει αυτό που λέμε «κοινωνική συνείδηση». Λειτουργεί και συμπεριφέρεται σαν περιχαρακωμένη μονάδα και δεν καταλαβαίνει ότι το σύνολο των ατομικών μας ευθυνών είναι αυτό που καθορίζει την κοινωνία και κατ’ επέκταση το κράτος. Ο Έλληνας είναι ατομικός και όχι ομαδικός παίκτης, μόνο που οι κοινωνίες και οι οικονομίες τους είναι ομαδικό άθλημα κι αν ο καθένας συμπεριφέρεται με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον, χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις του στους συμπολίτες του, άμεσα και στο μέλλον, το παιχνίδι χάνεται.

Το ότι ο «κυρίαρχος λαός» βολεύτηκε στα μικρά ή μεγάλα του συμφέροντα δεκαετίες τώρα, το ότι ψήφιζε πάντα αυτόν που του έταζε τα πιο πολλά λεφτά με τον λιγότερο κόπο, λυπάμαι αλλά ήταν επιλογή του και οι επιλογές έχουν συνέπειες.  Χρόνια τώρα, όποιος πολιτικός τολμούσε έστω και να υπαινιχθεί ότι η δημοσιονομική πολιτική μας έπρεπε να επανεξεταστεί γιατί δημιουργούσε ένα τέρας, τον έτρωγε η μαρμάγκα, γιατί τα λόγια του δεν χάιδευαν τα αυτιά. Λοιπόν ήρθε η ώρα το τέρας αυτό να έρθει να μας κατασπαράξει και τώρα είναι πλέον αργά.  Διότι άντε και έφυγε και το μνημόνιο, όπως φωνάζουν στο Σύνταγμα. Ποια είναι η εναλλακτική; Ρωτήστε έστω και έναν πρωτοετή φοιτητή οικονομικών και θα σας εξηγήσει ότι ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και ότι  η ελληνική οικονομία και το υδροκέφαλο κράτος της θέλουν  γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή. Όμως  για να γίνει αυτό πρέπει πρωτίστως να αλλάξουν τα μυαλά όλων μας. Το μόνο που μπορεί να κάνει τώρα ο λαός είναι να πιέσει τους πολιτικούς  για κάθαρση, διαφάνεια, εντιμότητα και δικαιοσύνη. ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ  ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΑΥΤΕΣ. Να τις ενστερνιστεί και να τις περάσει και στα παιδιά του. Επίσης, στις επόμενες εκλογές, μπορεί να μελετήσει λίγο προτού ρίξει την ψήφο του στον πρώτο που θα του υποσχεθεί ότι «λεφτά υπάρχουν», «θα επαναδιαπραγματευτώ το  μνημόνιο» κτλ.

Υπάρχει και κάτι που λέγεται ατομική ευθύνη και νομίζω ότι είναι καιρός να την αναλάβουμε όλοι. Ο καθένας από το πόστο του, όσο μικρό κι αν είναι, να θυμηθεί και να εφαρμόσει τις δυο- τρεις βασικές αρχές που θεμελιώνουν τη ζωή του ανθρώπου ως μέλους μιας κοινωνίας: εργατικότητα, εντιμότητα, συμπόνια. Να αντισταθεί στη διαφθορά και την κομπίνα, να την καταγγείλει όπου χρειάζεται. Να διαλέξει τη δυσκολότερη οδό. Είναι καιρός. Αν έχουμε το φιλότιμο, αλλά και την ευφυΐα, που υποτίθεται πως έχουμε ως λαός.

alienellin 

(: Οι έγχρωμες υπογραμμίσεις δικές μας)

Πηγή: http://alienellin.wordpress.com/2011/10/15/l%E2%80%99etat-c%E2%80%99est-toi/#comment-14

@@@@

ΥΓ. “ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ” 

«Οι Κινέζοι έχουν μιαν παράξενη κατάρα:

“Την κατάρα μου να ’χεις και να γεννηθείς σε μιαν ενδιαφέρουσα εποχή” ..

Πρέπει ηρωικά να το πάρουμε απόφαση.

η γαλήνη, η αμέριμνη χαρά, η λεγόμενη ευτυχία

ανήκουν σε άλλες εποχές,

περασμένες ή μελλούμενες,

όχι στη δικιά μας.

ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ»…

«Αναφορά στον Γκρέκο»-  Ν. Καζαντζάκης

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: