Αρχική > Γεωπολιτική, Ελλάς, Ισραήλ, Οικονομία > Υποθαλάσσια ηλεκτρική ενεργειακή σύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας (βίντεο)

Υποθαλάσσια ηλεκτρική ενεργειακή σύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας (βίντεο)

Η Κύπρος, πολύ σύντομα και πριν από τα οφέλη που θα αποκομίσει από την έλευση του Φ.Α, θα καταστεί ενεργειακή γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας.

Αυτή είναι η δέσμευση της ΔΕΗ Ελλάδος, της ΔΕΗ ΚΟΥΑΝΤΙΟΥΜ Κύπρου, και θεσμικών φορέων του Ισραήλ.

Πρόκειται για ένα έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου το οποίο θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα φθάνει στην Κύπρο, ακολούθως στην Κρήτη και απ΄ εκεί στην Πελλοπόνησο, διοχετεύοντας ηλεκτρική ενέργεια σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΚΟΥΑΝΤΙΟΥΜ Κύπρου, Νάσος Κτωρίδης, ανέφερε, ότι είναι το πρώτο εγχείρημα ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ των δυο ηπείρων και πρόκειται για το πλέον μεγαλεπίβολο έργο που θα γίνει μέχρι στιγμής στον κόσμο, τόσο σε ότι αφορά το μήκος του καλωδίου, όσο και το βάθος που αυτό θα ποντιστεί.

Η ισχύς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα μεταφέρεται θα είναι της τάξης των 2 χιλιάδων μεγαβάτ, το κόστος του έργου θα φτάσει το 1,5 δις ευρώ, ο χρόνος μελέτης θα ολοκληρωθεί εντός του 2012, και ο χρόνος αποπεράτωσης τρία χρόνια από τη μέρα έναρξης του έργου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», σε μια πρώτη αντίδραση δήλωσε ότι προκύπτει ένα ερωτηματικό. Με ποιο τρόπο θα παράγεται το ρεύμα και ποια θα είναι η τιμή του. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι, αυτή ήταν η πρώτη στιγμή που ακούει για το εγχείρημα και ότι δεν έχει περεταίρω ενημέρωση ενώπιόν του.

Πηγή: sigmalive

http://www.larnacainfo.com/2012/01/blog-post_23.html

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: