Αρχική > Γεωπολιτική, Ελλάς, Ισραήλ, Μωλυ_μετάφραση > Μας ενδιαφέρει*: "Το Ιράν θα επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα παραχωρήσει την επικράτεια της για να χτυπηθεί το έδαφός του"

Μας ενδιαφέρει*: "Το Ιράν θα επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα παραχωρήσει την επικράτεια της για να χτυπηθεί το έδαφός του"

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, η Τουρκία και το Κατάρ προέτρεψαν την Δύση να μην επιτεθούν στο Ιράν. Νταβούτογλου: Μια στρατιωτική επιλογή θα είναι καταστροφική

Το Ιράν θα επιτεθεί σε οπιαδήποτε χώρα η επικράτεια της οποίας θα χρησιμοποιηθεί από «εχθρούς» του ισλαμικού κράτους για στρατιωτική επίθεση εναντίον του εδάφους του, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της ελίτ των φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, την Κυριακή.


«Κάθε σημείο που θα χρησιμοποιηθεί από τον εχθρό για εχθρικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, θα πρέπει να περιμένει ότι θα υποστεί αντίποινα για την επίθεση αυτή από τις ένοπλες δυνάμεις μας,» δήλωσε ο Χοσεΐν Σαλάμι, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων.
Revolutionary Guard - AP - September 2011

Σε αυτή την  φωτογραφία της 22ας Σεπτεμβρίου 2011, τα μέλη των Φρουρών της  Επανάστασης του Ιράν σε μια πορεία έξω από την Τεχεράνη. -Φωτογραφία: AP

Οι Φρουροί της Επανάστασης άρχισαν τις διήμερες επίγειες ασκήσεις, το Σάββατο, ως μια επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, κατ’ αναλογία της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης , σχετικά με το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν μια μικρής κλίμακας άσκηση στο νότιο Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, οι κορυφαίοι εχθροί του Ιράν, δεν έχουν αποκλείσει μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας, αν η διπλωματία αποτύχει να επιλύσει το αδιέξοδο. Το Ιράν λέει ότι το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι καθαρά ειρηνικό, και εναλλακτική επιλογή στην ανάπτυξη όπλων.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι η απάντησή του σε κάθε τέτοια επίθεση θα είναι «επώδυνη», απειλώντας να γίνουν στόχος το Ισραήλ και οι αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της ζωτικής σημασίας ρότας του πετρελαίου στα Στενά του Ορμούζ.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία και το Κατάρ κάλεσε τη Δύση την Κυριακή να μην επιτεθεί στο Ιράν για να λύσει το πρόβλημα των πυρηνικών, αλλά να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες διαπραγμάτευσης για να τεθεί ένα τέλος στη διαφωνία τους.

Μιλώντας στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, μια συνάθροιση αξιωματούχων ασφάλειας και διπλωματίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι μια επίθεση θα ήταν «καταστροφή» και ότι η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα μπορούσε να λήξει πολύ γρήγορα.

«Αν υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση και εμπεδωθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη, το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί μέσα σε λίγες ημέρες», είπε. «Οι τεχνικές διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες. Το πρόβλημα είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η ισχυρή πολιτική βούληση.»

Η Τουρκία ήταν ο τόπος συνάντησης των τελευταίων συνομιλιών μεταξύ δυτικών δυνάμεων και Ιράν, πριν από ένα χρόνο, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο, επειδή οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν καν, σε μια ημερήσια διάταξη.

Η Δύση έχει επιβάλει, έκτοτε, αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν, για το οποίο υπάρχει υπόνοια ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν λέει ότι το πυρηνικό έργο του είναι καθαρά κοινωνικό και ειρηνικό.

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε: «Η στρατιωτική επιλογή θα δημιουργήσει μια καταστροφή στην περιοχή μας, οπότε, πριν την καταστροφή, όλοι πρέπει να είναι σοβαροί στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα συναντηθούν και πάλι, αλλά αυτή τη φορά θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα…»

Ο Υπουργός  Εξωτερικών Υποθέσεων του Κατάρ, Χαλίντ Μοχάμεντ αλ-Attiyah, του οποίου η χώρα είναι όλο και πιο ενεργή στην περιφερειακή διπλωματία του (περσικού) Κόλπου, είπε ότι  μια επίθεση «δεν είναι λύση, και το σφίξιμο του εμπάργκο στο Ιράν θα κάνει το σενάριο χειρότερο. Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε διάλογο. »

«Πιστεύω ότι με τους συμμάχους και φίλους μας στη Δύση θα πρέπει να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος με τους Ιρανούς για να βγούμε από αυτό το δίλημμα. Αυτό είναι εκείνο που αισθανόμαστε  για την περιοχή μας.»

Η ένταση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν η Ουάσιγκτον και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν τις πιο σκληρές μέχρι τώρα κυρώσεις στο Ιράν, σε μια  προσπάθεια να το αναγκάσουν να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τα μέτρα αποσκοπούν στη διακοπή πώλησης αργού, από τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου του ΟΠΕΚ.

ΠΗΓΗ- haaretz

Σεπ, 3, 2010

Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300 δεν θα συμμετάσχουν σε Ελληνοισραηλινή άσκηση

Πρόσφατα έχουν διατυπωθεί υποψίες ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να βοηθήσει το Ισραήλ σε επίθεση του κατά του Ιράν με διάθεση του εναέριου η θαλάσσιου χώρου της χώρας μας ή με παροχή αντιαεροπορικής υποστήριξης.  Αυτές οι υποψίες οδήγησαν το ΚΚΕ να ρωτήσει τον ΥΕΘΑ αν πρόκειται να συμμετάσχουν οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300 σε Ελληνοισραηλινή άσκηση. Ο  Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με τη συμμετοχή πυραύλων S-300 σε ελληνοισραηλινή άσκηση, δήλωσε ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει παρόμοιος σχεδιασμός. Γενικότερα δε για τους πυραύλους S-300 ισχύει η απάντηση που έχει δοθεί σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ στη Βουλή.

&&&&

Ως γνωστόν, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (ΙΑF) έχει τέσσερις διαδρομές για να προσεγγίσει και να βομβαρδίσει το Ιράν:

Α. μέσω του Ιράκ, ο εναέριος χώρος του οποίου ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, η Ουάσιγκτον θα είναι αυτόχρημα συνεργός στην επίθεση, κάτι που δεν επιθυμεί για πολιτικούς λόγους. Σημειώνεται ότι ακόμη και ο Zbigniew Brzezinski είχε ζητήσει την κατάρριψη των ισραηλινών μαχητικών σε περίπτωση διέλευσής τους πάνω από το Ιράκ (βλ. και Eισήγηση του CFR για αναχαίτιση των ισραηλινών αεροσκαφών πριν επιτεθούν στο Ιράν).
Β. μέσω της Σαουδικής Αραβίας, η ηγεσία της οποίας γνωρίζει ότι διακινδυνεύει την ίδια την επιβίωσή της αν δώσει τον εναέριο χώρο της για επίθεση κατά του Ιράν. Πρόσφατα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας άσκηση απενεργοποίησης των σαουδαραβικών συστημάτων αεράμυνας, ώστε την κατάλληλη στιγμή να μπορέσουν τα ισραηλινά μαχητικά να πραγματοποιήσουν ανεμπόδιστα διέλευση προς το Ιράν (βλ. Συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν;)

Γ. μέσω της Τουρκίας, κάτι που αποκλείει όμως η σημερινή στάση της ΄Aγκυρας.

Δ. μέσω της Γεωργίας, μιας χώρας που ελέγχεται απολύτως από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το βόρειο Ιράν. Η ΙΑF πρέπει να μπορεί να φτάσει στη Γεωργία κι αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω της Τουρκίας, είτε μέσω της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
ΣΧΕΤΙΚΑ

Εμπάργκο από 1/7/12 στο ιρανικό πετρέλαιο, ΑΛΛΆ μόνο το Ιράν μάς δίνει πετρέλαιο με πίστωση

Δυτική Τρομοκρατία (!!!) Και τέταρτος ιρανός πυρηνικός επιστήμονας νεκρός από βόμβα

Η Βρετανία αποστέλλει το πιο εξελιγμένο πολεμικό πλοίο της στα στενά του Χορμούζ (Χμμμμ…)

Η κρίση στα στενά του Χορμούζ: Η ιρανική και η ισραηλινή άποψη

Δυο τεράστιες εκρήξεις, 12/11 & 28/11, στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν!

Το Ιράν θα χτυπήσει την Τουρκία, αν το πυρηνικό πρόγραμμά του δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ

IAEA: Το Ιράν έχει προχωρήσει τις εργασίες για ατομική βόμβα

ΗΠΑ – Ρωσία: Από κοινού αντιμετώπιση του Iράν (!)

Ελληνο_Κυπριακή ΑΟΖ: Να γιατί έγινε η “Αραβική Άνοιξη” και η συμμαχία Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδος

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: