Αρχική > Γενικά > Τύνιδα: Ομάδα επαφής για την Συρία, με παρούσα την Κλίντον και απούσες Ρωσία Κίνα

Τύνιδα: Ομάδα επαφής για την Συρία, με παρούσα την Κλίντον και απούσες Ρωσία Κίνα

Δρούζοι*, φοιτητές στην Δαμασκό: «Η κρίση στην Συρία δεν είναι όπως παρουσιάζεται»- Haaretz

Μετά την αποτυχία των καταδικαστικών ψηφισμάτων για τη Συρία η διεθνής κοινότητα αναζητεί νέους τρόπους άσκησης πίεσης στη Δαμασκό, με τη δημιουργία μιας Ομάδας Επαφής που συνεδριάζει σήμερα στην Τύνιδα.

Η διεθνής κοινότητα αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες στην αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης στη Συρία. Αφενόςο ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος όρισαν από κοινού ως ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία τον πρώην γγ. των ΗΕ Κόφι Ανάν και αφετέρου δημιουργήθηκε μιας Ομάδας Επαφής για τη Συρία.

Η πρώτη συνάντηση της Ομάδας πραγματοποιείται σήμερα στην Τύνιδα και σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, που έχει στη διάθεσή του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ζητά από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασσαντ τον «άμεσο τερματισμό της βίας».

Να μιλούν με μια φωνή

Κύριος στόχος της Ομάδας Επαφής είναι ο συντονισμός των πολλών αντικαθεστωτικών ομάδων και οργανώσεων στη Συρία και το εξωτερικό. Ο ειδικός σε ζητήματα Συρίας Ταουφίκ Ραχίμ επισημαίνει σχετικά με τον μεγάλο αριθμό αντιστασιακών οργανώσεων:

«Υπάρχει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, εθνικές και τοπικές συντονιστικές επιτροπές, οι ένοπλοι λιποτάκτες του Ελεύθεροι Συριακού Στρατού, αλλά και διάφορες σκόρπιες ομάδες. Στον Ασσάντ έχουν απομείνει περίπου 20% οπαδοί. Και θα είχε λιγότερους αν η αντιπολίτευση ήταν πιο ενωμένη και γνώριζε τι ακριβώς θέλει».

60 χώρες περιλαμβάνει η αποκαλούμενη και ως «ομάδα φίλων του συριακού λαού». Η ομάδα αντικατοπτρίζει τα μέτωπα στα ΗΕ. Στην Ομάδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Όπως αναμενόταν απουσιάζει η Ρωσία, η οποία ζητά τη συμμετοχή της συριακής ηγεσίας.

Όπλα στους αντικαθεστωτικούς;

Στο τραπέζι της συνάντησης στην Τύνιδα θα βρεθεί και το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης στο ζήτημα της Συρίας. Αν όχι ή όχι ακόμα με τη μορφή στρατιωτικής επέμβασης τότε με την αποστολή όπλων στους αντικαθεστωτικούς. Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Μπουρχάν Γκαλγιούν στέλνει πάντως ένα σαφές μήνυμα:

«Από την αρχή της δολοφονική εκστρατείας του καθεστώτος στόχος μας ήταν μια διεθνής προστασία για τον πληθυσμό έτσι ώστε να ορίσει ο ίδιος το μέλλον του και να ψηφίσει δημοκρατική κυβέρνηση. Το προσπαθήσαμε με τον Αραβικό Σύνδεσμο και με τα ΗΕ. Το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας το απέτρεψε. Ζητάμε δικαιοσύνη, έχουμε τη στήριξη πολλών χωρών. Εκείνες πρέπει να σταματήσουν με κάθε μέσο την αιματοχυσία».

Πηγή- skai.gr

@@@@

Πάνω από εξήντα χώρες λαμβάνουν μέρος στη συνάντηση της Τύνιδας με στόχο να καταρτιστεί ένα σχέδιο για να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο συριακό λαό και να κλιμακωθεί η πίεση στη Δαμασκό, από την οποία η Ρωσία και η Κίνα απέχουν. Στη σύνοδο, που οργανώνει ο Αραβικός Σύνδεσμος στην Τύνιδα, συμμετέχει και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Την υιοθέτηση ψηφίσματος του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Αραβικός Σύνδεσμος, ενώ ο Τυνήσιος πρόεδρος πρότεινε πολιτική λύση ανάλογη της Υεμένης για την περίπτωση του Άσαντ. Αποχώρησε από τη διάσκεψη η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας. Την ίδια ώρα, ακτιβιστές καταγγέλλουν πως δεκάδες ακόμη Σύροι πέθαναν σήμερα από πυρά των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατά την έναρξη της συνόδου των «Φίλων της Συρίας», που πραγματοποιείται στην Τύνιδα, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ Ελ Αράμπι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει επείγον ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία. «Η διάσκεψη αυτή πρέπει να κάνει πρακτικές κινήσεις και να δώσει προτεραιότητα στην έκδοση επείγοντος ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια κατάπαυση του πυρός».

Ο Τυνήσιος πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι, πάλι, ανακοίνωσε πως μία πολιτική λύση, η οποία θα προσφέρει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ μία δυνατότητα ασφαλούς απομάκρυνσής του από την εξουσία, θα ήταν ο προσφορότερος τρόπος για να τερματισθεί η κρίση στην χώρα του. «Για όσους υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μία άδικη λύση, εμείς τους λέμε ότι ναι μεν αντιβαίνει στη δικαιοσύνη, αλλά πιστεύουμε πως η ζωή χιλιάδων Σύρων είναι πιο σημαντική από αυτού του τύπου τη δικαιοσύνη»,τόνισε ο Μαρζούκι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο.

Ο Μαρζούκι δήλωσε πως μία συμφωνία για την μεταβίβαση της εξουσίας παρόμοιας με εκείνη που εφαρμόσθηκε στην Υεμένη και προσέφερε στον απερχόμενο πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ αμνηστία απέναντι σε τυχόν διώξεις, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματισθεί η αιματοχυσία στη Συρία. «Για να γίνουμε πραγματικοί φίλοι της Συρίας θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανακουφίσουμε τα παθήματα του Συριακού λαού», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, ζήτησε σήμερα να συσταθεί «μία αραβική δύναμη» για «τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας» στη Συρία, η οποία «θα συνοδεύει τις διπλωματικές προσπάθειες».

Η διεθνής κοινότητα που συνεδριάζει σήμερα στην Τύνιδα «θα αποστείλει ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα» στον Άσαντ για να «σταματήσει τα εγκλήματά του στη Συρία»,τόνισε ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Ραφίκ Αμπντελσαλέμ.

Μία νέα σύνοδος της ομάδας των Φίλων θα πραγματοποιηθεί σε τρεις εβδομάδες στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), κύρια συνιστώσα της αντιπολίτευσης στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το CNS, που συμμετέχει στις εργασίες στην Τύνιδα, έκανε την εξαγγελία της νέας συνάντησης σε ανακοίνωσή της, αντίτυπο της οποίας έφθασε στις υπηρεσίες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι ζήτησε τη δημιουργία μιας αραβικής δύναμης διατήρησης της ειρήνης στη Συρία. «Θέλουμε αυτή η σύνοδος να είναι η αρχή για τη διακοπή της βίας στη Συρία και αυτό μπορεί να γίνει μόνον με τη δημιουργία μιας διεθνούς αραβικής δύναμης διατήρησης της ασφάλειας, το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων ασφαλείας για να μεταφερθεί βοήθεια στον συριακό λαό και την υλοποίηση των αποφάσεων του Αραβικού Συνδέσμου», δήλωσε ο ίδιος στη διάσκεψη.

Παράλληλα, κατά την ομιλία του στη διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να βρει τρόπους να στερήσει από τη συριακή κυβέρνηση «τα μέσα με τα οποία μπορεί να διαπράττει ωμότητες κατά του συριακού λαού». «Πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους και μέσα για να τεθεί σε ισχύ ένα εμπάργκο όπλων στο καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε ο Νταβούτογλου στη διάσκεψη.

Η κυβέρνηση Άσαντ θα έχει ακόμη περισσότερο αίμα στα χέρια της αν δεν συμφωνήσει σε ένα διεθνές αίτημα να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα σε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον«Εάν το καθεστώς Άσαντ αρνείται να επιτρέψει αυτή η σωτήρια βοήθεια να φτάσει στους πολίτες, θα έχει ακόμη περισσότερο αίμα στα χέρια του», ανέφερε η Κλίντον στην ομιλία της στη σύνοδο.

«Το ίδιο θα κάνουν και αυτά τα έθνη που συνεχίζουν να προστατεύουν και να εξοπλίζουν το καθεστώς. Καλούμε αυτά τα κράτη που προμηθεύουν όπλα για να σκοτώνονται άμαχοι να σταματήσουν αμέσως», σημείωσε. «Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα επειδή αγνοείτε τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και παραβιάζετε τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού σας», επισήμανε, απευθυνόμενη στον Άσαντ.

«Πρέπει όλοι να φανούμε σκληροί στο τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε. Ήρθε η ώρα για όλους εδώ να επιβάλλουμε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στα ανώτερα στελέχη του καθεστώτος -όπως το έχει κάνει ο Αραβικός Σύνδεσμος-, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους, μποϊκοτάζ του πετρελαίου της Συρίας, αναστολή νέων επενδύσεων, και ενδεχόμενο κλείσιμο πρεσβειών και προξενείων».

Αποχώρησε η Σαουδική Αραβία

Η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας έφυγε από τη διάσκεψη, διαμαρτυρόμενη για «αδράνεια» κατά τη διάρκειά της, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φάισαλ, εγκατέλειψε τη διάσκεψη αφού είπε σε ομιλία του ότι η επικέντρωση στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία «δεν επαρκεί».

Νωρίτερα, σε συνάντησή του με την Αμερικανδία ΥΠΕΞ, ο Σαουδάραβας υπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετική» την ιδέα να εφοδιαστεί με όπλα η συριακή αντιπολίτευση. Η Χίλαρι Κλίντον σημείωσε ότι για το θέμα αυτό θα εκφράσει αργότερα την άποψή της.

Ένταση στη σύνοδο

Την ώρα που οι εργασίες της συνόδου βρίσκονταν σε εξέλιξη, αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές του Σύρου προέδρου εισήλθαν δια της βίας μέσα στους περιβάλλοντες χώρους του ξενοδοχείου στην Τύνιδα. Δημοσιογράφος του Reuters τόνισε πως το πλήθος έφθασε με λεωφορεία στο ξενοδοχείο Παλάς, στα περίχωρα της Τύνιδας και εισήλθε δια της βίας από τις εξωτερικές πύλες. Το πλήθος κρατούσε πορτρέτα του Άσαντ και προσπάθησε να περάσει και στους κύριους χώρους του ξενοδοχείου, αλλά σταμάτησε μπροστά στην περίμετρο της εισόδου που είχε αποκλείσει η αστυνομία, τόνισε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι υποστηρικτές του Άσαντ απωθήθηκαν από αστυνομικούς που έκαναν χρήση γκλομπ.

«Στραβά μάτια» για τις αγορές όπλων από αντικαθεστωτικούς

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα συσκέπτεται για την επόμενη ημέρα στη Συρία, οι δυτικές και άλλες χώρες κάνουν τα στραβά μάτια στις αγορές όπλων από Σύρους εξόριστους, οι οποίοι ήδη μεταφέρουν λαθραία ελαφρά όπλα, επικοινωνιακό εξοπλισμό και εξοπλισμό νυχτερινής όρασης σε εξεγερμένους στη Συρία, δήλωσε μια πηγή της συριακής αντιπολίτευσης.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης προσπαθούν επίσης να βρουν τρόπους να μεταφέρουν αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ο οποίος αποτελείται κατά κύριο λόγο από Σύρους στρατιώτες οι οποίοι έχουν λιποτακτήσει και εθελοντές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συνεχίζονται εξάλλου οι επαφές για να βρεθούν τρόποι να μπουν απόστρατοι Σύροι αξιωματικοί στη χώρα για να δράσουν ως σύμβουλοι, σε μια προσπάθεια να συντονιστούν οι αντικαθεστωτικοί που μάχονται εναντίον των δυνάμεων της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ–καθώς η εξέγερση εναντίον του, η οποία διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο, κλιμακώνεται.

«Φέρνουμε αμυντικά και επιθετικά όπλα… Έρχονται από παντού, περιλαμβανομένων δυτικών χωρών και δεν είναι δύσκολο να περάσει ο,τιδήποτε από τα σύνορα», σημείωσε η πηγή αυτή στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.

«Δεν έχει υπάρξει απόφαση από οποιαδήποτε χώρα να εξοπλιστούν οι αντάρτες, όμως [διάφορες] χώρες επιτρέπουν στους Σύρους να αγοράζουν όπλα και να τα στέλνουν στη χώρα».

http://tvxs.gr/news/kosmos/apofasizoyn-gia-klimakosi-tis-piesis-pros-ti-damasko

ΣΧETIKA

Συρία, Περσία, Ισραήλ: «I read the news, today, oh boy»*…

Iranian warships dock at Syrian port after crossing Suez Canal

iran ship Syria

An Iranian warship docked at the Syrian port of Latakia, Feb. 25, 2011.

Φωτογραφίες του βραβευμένου 28χρονου Γάλλου, Remi Ochlik, που σκοτώθηκε, προχθές, στην Χομς της Συρίας

Νεκροί και τραυματίες δημοσιογράφοι στην Χομς της Συρίας (videos)

&&&&

Τι γίνεται στην Συρία, τελικά; Ξέρουμε; – Εμείς, η Ελλάδα, με ποιον είμαστε;

24/12/11: ΣΥΡΙΑ: Πρώτη εμφάνιση της αλ- Κάιντα με δυο εκρήξεις 

@

12/2/12: Κατά Άσαντ η αλ- Κάιντα

+++++++

27/811: Συμμαχία Δύσης & αλ- Κάιντα στην Λιβύη (για …ανθρωπιστικούς λόγους)

@@@@


Κατά την επιστροφή τους στο Ισραήλ, Δρούζοι φοιτητές λένε ότι στην Συρία η κρίση δεν είναι όλο αυτό που παρουσιάζεται

Read more…

Κατηγορίες:Γενικά
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: