Αρχική > Ελλάς, Οικονομία, Πολιτική > Έρχονται 160 Γερμανοί εφοριακοί στην Ελλάδα – (Αμήν και πότε, Ερμή & Παναγίτσα μου!)

Έρχονται 160 Γερμανοί εφοριακοί στην Ελλάδα – (Αμήν και πότε, Ερμή & Παναγίτσα μου!)

«Τι είδε στην Ελλάδα και έφριξε, ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανών Εφοριακών»

Το Βερολίνο διατίθεται να στείλει 160 γερμανούς εφοριακούς υπάλληλους για να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών υπηρεσιών της Ελλάδας.

Η αδυναμία της ελληνικής δημόσια διοίκησης να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της θεωρείται ένας από τους λόγους της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού, κυρίως των οικονομικών υπηρεσιών του κράτους έχει υπογραμμισθεί πολλές φορές από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την αποστολή εφοριακών υπαλλήλων στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία πρόταση που είχε διατυπώσει πρώτη φορά σε συνέντευξη του πριν μια εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και που την παρουσιάζει αναλυτικότερα ο υφυπουργός του, Χανς Μπέρνχαρντ Μπόις, στο περιοδικό Wirtschaftswoche. (: Και πιο πριν, ο πρώην υπουργός οικονομικών της βαυαρικής κυβέρνησης, Γκέοργκ Φάρενσον [CSU]. Δείτε παρακάτω, στο άρθρο που ακολουθεί).

Εθελοντές που μιλούν αγγλικά και…ελληνικά

Σύμφωνα με το σχέδιο, 160 γερμανοί εφοριακοί διατίθενται να έρθουν στην Ελλάδα για “να βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης”. Πρόκειται για εθελοντές που κατέχουν την αγγλική γλώσσα, και ορισμένοι από αυτούς και την ελληνική. Όπως διευκρίνισε στη Deutsche Welle πηγή του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, η προσφορά αυτή, διότι, περί αυτού πρόκειται, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου βοήθειας της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αφορά διάφορους τομείς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Σε αυτά τα πλαίσια η γερμανική συμμετοχή επικεντρώνεται στην δημοσιονομική διαχείριση. Συγκεκριμένα προγράμματα με τη συμμετοχή των γερμανών εφοριακών θα ξεκινήσουν τις ερχόμενες εβδομάδες. 

Πηγή: DW – Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

@@@@

12- 2- 2012: Τι είδε στην Ελλάδα και έφριξε ο Γερμανός εφοριακός

Με βάση την εμπειρία από την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Ντίτερ Οντρασεκ, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανών Εφοριακών μιλάει για τα προβλήματα του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τους τρόπους επίλυσής τους σε συνέντευξή του στο περιοδικό FOCUS.

Ο Ντίτερ Οντρασεκ είχε επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια για διάστημα μίας εβδομάδας ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών. Στις Υπηρεσίες, που επισκέφθηκαν, και δη στις ΔΟΥ διαπίστωσαν ότι το ένα τρίτο των υπαλλήλων απουσίαζε χωρίς να βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια και αυτό «δεν φαινόταν να ενοχλεί κανέναν». Εντύπωση τους προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι μόνο το ένα τρίτο των εφοριακών διέθετε Η/Υ στο γραφείο του. Η εμπειρία αυτή δίδαξε στον Οντρασεκ ότι στην ελληνική νοοτροπία ταίριαζε πιο πολύ το “ε, τότε δεν πηγαίνω καθόλου στη δουλειά”.

Οι εφοριακοί, που ήταν αρμόδιοι για διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις, περιορίζονταν στο να εξετάζουν τους ισολογισμούς, ενώ δεν ασχολούνταν καθόλου με ενδεχομένως αμφίβολες αποδείξεις. Ο έλεγχος περιροριζόταν στα τυπικά και η υπόθεση έκλεινε γρήγορα. Οι γερμανοί εφοριακοί, αντιθέτως, προέβαιναν σε έλεγχο των στοιχείων ακόμη και σε μεγάλους ομίλους.

«Θα χρειαστεί να περάσει περίπου μία γενιά μέχρις ότου βελτιωθούν οι συνθήκες», εκτιμά ο Οντρασεκ. Δυστυχώς δεν είναι καν θέμα μερικών ετών. Για το λόγο αυτό δεν πιστεύει στη λύση τοποθέτησης Επιτρόπου ή αποστολής εξωτερικής ομάδας συμβούλων: «Θα συναντούσαν μεγάλη εσωτερική αντίσταση», δηλώνει πεπεισμένος.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών της βαυαρικής κυβέρνησης, Γκέοργκ Φάρενσον (CSU), ήθελε προσφάτως να σταλούν γερμανοί εφοριακοί και στην Αθήνα. Ο Οντρασεκ του εξήγησε πώς έχουν τα πράγματα: «Θα επρόκειτο για σπατάλη δημοσίου χρήματος και δεν θα βοηθούσε την κατάσταση στην Ελλάδα» είπε.

Πώς να δοθεί κίνητρο σε έναν 50χρονο Έλληνα εφοριακό, του οποίου οι αποδοχές έχουν περικοπεί και η σύνταξή του έχει συρρικνωθεί; Ο Οντρασεκ είχε ρωτήσει τότε τους συναδέλφους του στην Αθήνα, για ποιο λογο εργάζονται με τόσο χαλαρούς ρυθμούς. Η απάντηση ήταν: Οταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους μεγαλοεισοδηματίες ή όταν αυτοί έχουν την προστασία των πολιτικών, για ποιο λόγο να ελέγχουμε τον απλό κόσμο; (: ΣΩΣΤΟΟΟΟΟΟΟ!!!)

Ο Οντρασεκ προτείνει να παγώσουν οι ελληνικές καταθέσεις του εξωτερικού,  να ελεγχθούν από μία ομάδα υπαλλήλων της ΕΕ, οι οποίοι εν ανάγκη θα εισπράξουν τους φόρους: «Αυτό θα κινητοποιούσε τις ελληνικές ΔΟΥ», υποστηρίζει. Πέραν αυτού, θα πρότεινε να δίνεται προμήθεια σε εφοριακούς που επιτυγχάνουν καλά αποτελέσματα στη δουλειά τους, αν και ο ίδιος απορρίπτει κατά κανόνα τέτοιου είδους κίνητρα για εφοριακούς. Από κάθε επιπλέον έσοδο πέραν των σταθερών στόχων, να λαμβάνουν το 10%, προτείνει, (: αυτό, μάλιστα! Θα λειτουργούσε, «με τα χίλια»).

Με τον τρόπο αυτό δεν θα έχουν πια ανάγκη να τρώνε και να πίνουν δωρεάν σε ταβέρνες, όπως είχε δει να συμβαίνει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα προ πενταετίας.

TO BHMA

  1. 26/02/2012 στο 14:32

    Το πιοο ωραίο το άκουσα από ρεπόρτερ του Αντένα: ¨160 γερμανοί εφοριακοί έρχονται στην Ελλάδα για να προσπαθήσουν να συντελέσουν το 8ο θαύμα του κόσμου: να πατάξουν την ελληνική φοροδιαφυγή». Καλώς να ορίσουν τότε!

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: