ΚΝΑΤ, 1980, Πολυτεχνείο

Τα ΚΝΑΤ σε ανέκδοτες φωτογραφίες του 1980

Αυτό το άρθρο περιέχει ανέκδοτες φωτογραφίες που έχω στο αρχείο μου και αναφέρονται στο μακρινό (;) 1980. Είναι μια πλήρης παρουσίαση μιας κατάστασης, συνηθισμένης τότε, όπου η ΚΝΕ ”κατέλαβε” το ΕΜΠ  ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι φοιτητές, των άλλων παρατάξεων βέβαια, και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί μια αντιπαλότητα μεταξύ ΚΝΕ και των άλλων ώστε να κρατήσει μακριά από τα «αριστερίστικα κόλπα” τον κόσμο που επηρεάζει. Είναι μια από τις γνωστές τακτικές που κατά καιρούς βλέπουμε από την ηγεσία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ όταν αισθάνονται ότι χάνουν το πάνω χέρι και ότι το κίνημα τους προσπερνάει.

Είχα προβληματιστεί πολύ όταν μετά από χρόνια ξαναείδα αυτές τις φωτογραφίες. Από την μια είναι ιστορία του κινήματος από την άλλη ένα σοβαρό επιχείρημα για τους ανιστόρητους αντικομουνιστές. Από την μια είναι η συνέχεια των τραμπουκισμών στο Χημείο στις καταλήψεις του 1979 από την άλλη έχει ντοκουμέντα με «αριστερούς» που κρατούν λοστάρια, στο κέντρο της Αθήνας.

Τελικά ο λόγος που τα εμφανίζω μετά τόσα χρόνια είναι γιατί πιστεύω ότι στο πολύ σύντομο μέλλον η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα  κάνουν τέτοιες ενέργειες, επειδή η ηγεσία τους θέλει να περιχαρακώσει και να αποκόψει τα κανάλια επικοινωνίας του κόσμου που επηρεάζει από την αντικαπιταλιστική και την αντισυστηματική αριστερά. Στο ίδιο μοτίβο εντάσσονται οι τελευταίες επιθέσεις στα ΕΑΑΚ και ο χαρακτηρισμός τους σαν φασίστες και ΕΚΟΦίτες.

Ελπίζω με την δημοσίευσή τους να σταματήσουν τα σχέδια επίθεσης στο αριστερό ανικαπιταλιστικό κίνημα. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η ιστορία πλέον καταγράφεται ψηφιακά!!!.

Το άρθρο αυτό είναι συνέχεια του άρθρου  ”16/12/1979 Η νύχτα του Χημείου”  στο link :http://kanali.wordpress.com/2010/12/22/nyxtatouxhmeioy/

1. Η ΚΝΕ “καταλαμβάνει” το ΕΜΠ και απαγορεύει στους φοιτητές την είσοδο σε αυτό.

2. ΚΝίτες απ’ όλες τις σχολές έχουν μαζευτεί στο ΕΜΠ

3. Οι φοιτητές αρχίζουν σιγά σιγά να μαζεύονται έξω από το ΕΜΠ και να αντιδρούν στην κατάληψη της ΚΝΕ

4. ΠΠΣΠίδες και άλλοι φοιτητές καταγγέλουν την αντιφοιτητική ενέργεια της ΚΝΕ

5. Έξω από το ΕΜΠ πολλά τα πηγαδάκια

6. Στην είσοδο της Στουρνάρα συγκεντρωμένοι πολλοί φοιτητές απαιτούν να ανοίξει η σχολή.

7. Τα ΜΑΤ πετούν δακρυγόνα…

8. …και τα ΚΝΑΤ με λοστάρια αναλαμβάνουν να διώξουν τους φοιτητές από την Στουρνάρα

9. Οργανωμένη επίθεση

10. Η Στουρνάρα αδειάζει από τους φοιτητές

11α. Τα ΚΝΑΤ ελέγχουν στρατιωτικά την Στουρνάρα

11γ. Τα όπλα

12α. Το ΕΜΠ μέσα έξω ελέγχεται από τα ΚΝΑΤ

12γ

@@@@

 Άγνωστε φίλε
Χαίρομαι που δημοσίευσες αυτές τις φωτογραφίες.
Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την ακριβή τους ημερομηνία. Αλλά από τη μαζική παρουσία των ΚΝΑΤ στην οδό Στουρνάρα και την οχύρωση του Πολυτεχνείου μάλλον πρόκειται για την επόμενη μέρα της τότε πορείας του Πολυτεχνείου.

Για να θυμηθούμε τα γεγονότα αφού δεν τα αναφέρεις, η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία είχε απαγορευθεί. Οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκρότησαν ένα τεράστιο μπλοκ (10.000;), συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ προκειμένου να σπάσουν το αστυνομικό φράγμα στο ύψος της Βουλής (ΜΑΤ και από πίσω αύρες για όσους τις θυμούνται κλπ) και στην τρομακτική καταστολή που ακολούθησε υπήρχαν δύο νεκροί ο Κουμής και η Κανελοπούλου. Ήταν η εποχή του 17% για το ΚΚΕ και ίσως οι παλαιότεροι να θυμούνται τα ΜΑΤ να ξυλοκοπούν ανελέητα τους διαδηλωτές στα κάθετα στενά της Πανεπιστημίου που δεν είχαν διαφυγή αφού τους εμπόδιζαν οι αλυσίδες του ΚΚΕ που πορεύονταν την ίδια στιγμή στη Σταδίου

Με συνεχείς συγκρούσεις το μπλοκ των διαδηλωτών υποχώρησε από Πανεπιστημίου – Πατησίων με κατεύθυνση το Πολυτεχνείο το οποίο και κατελήφθη. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, αποκρούστηκε η προσπάθεια των ΜΑΤ να μπουν στο Πολυτεχνείο και μάλιστα για όσους το θυμούνται στη Στουρνάρα τραυματίστηκε στο στήθος από σφαίρα ο σ. Παπαπολυμέρου που από θαύμα δεν ήταν ο τρίτος νεκρός.(την επόμενη ημέρα δημοσιεύτηκε η φωτογραφία του αστυνομικού που έριχνε με το περίστροφο στο ψαχνό).

Οι δύο νεκροί και οι εκατοντάδες τραυματίες πάγωσαν τις ηγεσίες των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων αφού κανένας τους δεν περίμενε τέτοια καταστολή. Έτσι στην ουσία, την επόμενη ημέρα το Πολυτεχνείο ήταν κατειλημμένο από απλό κόσμο, που έδωσε μεν τη μάχη του όλη τη νύχτα αλλά ουσιαστικά παρέμενε στο χώρο χωρίς σχεδιασμό για το μετέπειτα.

Τις πρωινές ώρες και αφού τα ΜΑΤ είχαν αποσυρθεί έκαναν την εμφάνισή τους οι δυνάμεις του ΚΚΕ. Περιττό να προσθέσω ότι εμείς αρχικά χαρήκαμε που τους είδαμε –πνιγμένοι όλη τη νύχτα από τα δακρυγόνα και κατάκοποι- θεωρώντας ότι επιτέλους ξύπνησαν και έρχονται οργανωμένα να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους. Γρήγορα διαψευστήκαμε. Θυμάμαι τα μπλοκ της ΕΣΑΚ που έρχονταν από τα γραφεία της ΚΝΕ που ήταν στην Τζώρτζ με τον ανάλογο εξοπλισμό -ξύλα σαν γκλοπ τυλιγμένα σε εφημερίδες για να μην κάνουν μπαμ (φαίνονται σε κάποια από τις φωτογραφίες)– και τον κόσμο να τρέχει έντρομος.

Αυτό που δεν κατάφεραν τα ΜΑΤ το πέτυχαν τα ΚΝΑΤ. Μετά από συγκρούσεις κατέλαβαν το Πολυτεχνείο.

Για την ιστορία έγινε προσπάθεια ανακατάληψης –υπάρχει η γνωστή φωτογραφία με τα κάγκελα στην πύλη της Στουρνάρα να έχουν ξηλωθεί- και εκεί βοήθησαν τα ΜΑΤ. Μάλλον αυτό δείχνει η φωτογραφία με τα δακρυγόνα.
Αυτά που γράφω ίσως στους νεότερους να φαίνονται απίστευτα πλην όμως είχα την ατυχία –σαν απλός αριστερός φοιτητής του Μαθηματικού – να ζήσω από κοντά τόσο την κρατική όσο και την κομματική καταστολή.
Πολύ φοβάμαι ότι οι λογικές του συμβιβασμού και της καταστολής στο εσωτερικό του κινήματος που τότε κυριαρχούσαν στο ΚΚΕ δεν έχουν εξαφανιστεί σήμερα. Το αντίθετο μάλιστα.

Κώστας 

Πηγή: https://kanali.wordpress.com/2010/12/27/knat1980/

&&&&&&&

Α_ΛΗΘΗ 

“Η εξέγερση έγινε όχι μόνο έξω απ’ τα κόμματα γιατί τα κόμματα δεν λειτουργούσαν, αλλά και ενάντια στην θέληση των περισσοτέρων. Θυμίζουμε την δήλωση του Δρακόπουλου (: ΚΚΕ εσ.) τη πρώτη μέρα της κατάληψης ότι προβοκάτορες στο Πολυτεχνείο βάζουν σε κίνδυνο την φιλελευθεροποίηση του Παπαδόπουλου .. (Τα κόμματα της αριστεράς) κρατάνε απ’ τη μια μια επαναστατική φρασεολογία, να μην τους φύγει η βάση τους κι απ’ την άλλη κάνουν ότι μπορούν για να επαναφέρουν τον λαϊκό αγώνα στα πλαίσια του συστήματος, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει το βασικό στήριγμα του Καραμανλή .. Τι έκαναν τα κόμματα; Σούρθηκαν πίσω απ’ το λαό, τραβώντας τον προς τα πίσω, με πρώτο το ΚΚΕ εσ. που έλεγε ότι πάρθηκαν πολλά μέτρα εκδημοκρατισμού”, (ΕΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ, Απρίλιος 1977).

Και: “Η λαϊκή εξέγερση της 17 Νοέμβρη 1973 που υπήρξε η σημαντικότερη μεταπολεμική μαζική βίαιη εκδήλωση ενάντια στο σύστημα και όχι μόνο τη δικτατορία έγινε αυθόρμητα, όχι μόνο χωρίς την οργάνωση και την συμμετοχή των γνωστών κομμάτων της αριστεράς, αλλά και ενάντια στην θέλησή τους. Όλες οι ηγεσίες των κομμάτων της αριστεράς, τόσο του ΚΚΕ όσο και των υπολοίπων, δήλωναν ότι ο λαός δεν είναι διατεθιμένος να συγκρουστεί με την δικτατορία .. Και γι’ αυτό τα κόμματα είχαν δεχτεί, άλλα ρητά, άλλα σιωπηρά, τη “φιλελευθεροποίηση” του Παπαδόπουλου με τον Μαρκεζίνη. Το δε ΚΚΕ εσωτ., – η σημερινή ΕΑΡ – είχε πάρει καθαρή θέση την πρώτη μέρα της κατάληψης ότι “προβοκάτορες στο Πολυτεχνείο θέτουν σε κίνδυνο την φιλελευθεροποίηση” (11/10/1989), Ε. Ο. ‘17 Νοέμβρη’”, “Οι προκηρύξεις, 1975- 2002″, εκδ. Κάκτος, σελ. 29, 31, 33 και 479.

«Κι εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι»!

@

&&&&&

http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2011/10/22/%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-ya-basta-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF/

  1. YEYES
    22/10/2011 στο 06:57

    Πολύ καλή παρουσίαση για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Πρέπει κάποτε να εμπεδωθεί το ιστορικό δίδαγμα ότι η πρώτη δουλειά ενός κοινωνικού κινήματος είναι να πετάει έξω τους σταλινικούς.
    Προχθές 20/10/2011 στο Σύνταγμα ο αντιεξουσιαστικός χώρος επιχείρησε να πετάξει από την πλατεία τα σταλινικά φασιστόμουτρα. Θεωρώ ότι στο εξής αυτό πρέπει να γίνει μια πάγια τακτική από όλους.
    Παραθέτω και την σχετική ανακοίνωση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Αθήνας:

    «Αποκλειστικά υπεύθυνο για τα σημερινά (20-10-11) γεγονότα στο Σύνταγμα είναι το ΚΚΕ. Η απόφασή του να μονοπωλήσει τη διαδήλωση στο Σύνταγμα και να καταλάβει μονοπωλιακά το πάνω διάζωμα (Β. Αμαλίας) πάρθηκε για λόγους τηλεοπτικής και πολιτικής υπεραξίας και ήταν μία πράξη επιθετική απέναντι στην κοινωνία. Αποφάσισαν να αποκλείσουν την πρόσβαση του κόσμου προς τη Βουλή, ανοίγοντας το δρόμο για τους βουλευτές, προκειμένου να πανηγυρίσουν την έξοδο των δικών τους βουλευτών, των βουλευτών υποτίθεται του ‘όχι’.Χρησιμοποιώντας την περίφημη περιφρούρησή του –η οποία συνετρίβη με το πρώτο μπαμ και διεσώθη πρόσκαιρα με την συνεργασία και την επέμβαση των ΜΑΤ- εμπόδισε, σαν δύναμη καταστολής, την διέλευση στους πολίτες.Οι προκλητικές δηλώσεις των προβεβλημένων στελεχών του κόμματος περί προβοκατόρων, κουκουλοφόρων και άλλα ηχηρά παρόμοια πυροδότησαν από μέρες το κλίμα. Προσπάθησαν δε να οικειοποιηθούν το Σύνταγμα, το οποίο κατασυκοφαντούσαν και λοιδορούσαν από την στιγμή που έγινε χώρος δημόσιος, χώρος της Άμεσης Δημοκρατίας.Δεν κατάλαβε τίποτε το ΚΚΕ από τον Δεκέμβρη του ’08, όταν έντρομο ζητούσε τη βοήθεια του Καραμανλή με επίσημες επισκέψεις. Οι καιροί των ροπαλοφόρων του ΚΚΕ πέρασαν ανεπιστρεπτί, όπως πέρασε και η εποχή που έκοβαν χέρια και έβγαζαν τα μάτια των ανήμπορων αρχειομαρξιστών και τροτσκιστών.Το αντιεξουσιαστικό κίνημα, που τα τελευταία 30 χρόνια μπαινοβγαίνει στις φυλακές και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντίστασης της κοινωνίας ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, έχει αποκτήσει δύναμη, δυνατότητα και συνείδηση.Ας μην παρασύρεται το κόμμα από τη γνωστή του τακτική στο χώρο των πανεπιστημίων. Η κοινωνία είναι μια σκληρή πραγματικότητα, ένας ωκεανός, όπου αρκεί ένας μικρός κυματισμός για να πνίξει κάθε ολοκληρωτισμό.Η Άμεση Δημοκρατία αναδύεται στα συντρίμμια του παλιού κόσμου.

    Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας»

  2. ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    23/10/2011 στο 11:44

    Συμφωνω απολυτα με το ΥΕΥΕS. To κοινωνικο κινημα οχι μονο πρεπει να πεταει εξω τους σταλινικους αλλα και να τους ξεπαστρευει και βιολογικα αν μπορει.Προτεινω λοιπον να φτιαχτουν και ειδικες ομαδες οπως εκαναν παλιοτεροι λαμπροι και αγνοι αγωνιστες οπως Σουρλας , ο Μαγγανας, ο Βουρλακης , ο Βοιδαρος , ο Πλυτζανοπουλος , ο Γκοτζαμανης και πολλοι αλλοι και να ξεβρωμισουν μια για παντα το κινημα απο τα σταλινικα κατακαθια.Σημερα εχουμε ολα τα μεσα αλλα και τους ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ για να το πετυχουμε.

  3. YEYES
    23/10/2011 στο 18:14

    Χαίρομαι που συμφωνείς ότι το ΠΑΜΕ / ΚΚΕ ειδικά -και οι σταλινικοί γενικά- είναι μαχαιριά στην πλάτη των κινημάτων.
    Τουλάχιστον αυτό συμπεραίνει ικάποιος αφού δεν λες λέξη για την ταμπακιέρα.(δηλ. για τα ζητήματα που θίγει η ανακοίνωση της αντιεξουσιαστικής κίνησης Αθήνας).
    Τα περί …φυσικής εξόντωσης των σταλινικών είναι κάτι που πολύ θα ήθελες να το εννοώ, ή έστω να το υποννοώ. Αλλά δυστυχώς θα μείνεις με την προσδοκία.
    Άμε τώρα να κολλήσεις καμιά αφίσα, ή να πουλήσεις κανένα Βρυσοσπάστη.
    Και μια και αναφέρθηκες σε «ειδικες ομαδες» που θα «ξεπαστρεύουν βιολογικά»: αλήθεια την ΟΠΛΑ που επί κατοχής ξεπάστρευε αναρχικούς, ή «αιρετικούς» μαρξιστές, πότε θα την αποκαταστήσετε;

  4. Aprosarmostos
    25/10/2011 στο 09:31

    Μετά την υποδειγματική και αποτελεσματική δράση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, στην ελληνική αστυνομία το συζητούν στις επόμενες προσλήψεις στα ΜΑΤ να τεθεί ως πρόσθετο προσόν η πολυετής εμπειρία στην περιφρούρηση πορείας και κτιρίων του ΠΑΜΕ.

    Τελικά συμπεραίνω ότι ο κάθε ΠΑΜίτης από μικρός είχε όνειρο να γίνει ΜΑΤατζής.

  5. mpampis lesxos
    25/10/2011 στο 23:31

    ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.. ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ…

  6. PAVLOS
    06/06/2012 στο 20:03

    με βλέπω στην πρώτη γραμμή της πρώτης φωτογραφιας και νοιωθω φρικη…. ευτυχως διαγράφηκε λιγο αργοτερα με τις μαζικες διγραφες σε ΦΜΣ, Οδηγητη κλπ

  7. Το Μώλυ
    06/06/2012 στο 20:59

    @PAVLOS

    Γεια σου, Παύλε, με το χιούμορ σου! Ωραίος!!!

  8. panos
    16/11/2012 στο 22:04

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ 1980 ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ. Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ ΤΟΤΕ ΣΤΗ ΚΝΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΘΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΧΟΘΜΕ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ . ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΣ.

  9. Αφώτιστος Φιλέλλην
    17/11/2012 στο 01:18

    Σχέδιο αφηγήματος , που το ποιειν μου ειχε κανει την τιμη να το αναρτησει δυο ετη πριν. Μια καθολου …απιθανη εκδοχη. Για οσους δεν το ειχαν διαβασει.
    Και νομιζω οτι ειναι πολυ καταλληλο για οσους ….ηταν στην ΚΝΕ( 1973-….)

    “Αφωτίστου Φιλέλληνος, Σχέδιο αφηγήματος “ΔΕΚΑ ΕΞΙΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ”
    ΝΟΕ 17

    Κατηγορία: Αναγνώσεις, καταχώρηση από: Σωτήρης Παστάκας

    (ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΔΙΑΝΥΘΕΙ Η ΜΙΣΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ
    ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ Η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973)
    ΚΑΙ ΑN ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΤΣΙ;

    Σκηνή πρώτη :
    (Παρασκευή απόγευμα 16 Νοεμβρίου 1973)

    Μετά από τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, και εξαιτίας της καταπίεσης, της πρωτόγνωρης φτώχειας και των προβλημάτων λόγω της πρώτης ενεργειακής κρίσης, ο λαός της Αθήνας, έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης και οι πιο επαναστατικοί ήδη έχουν καταλάβει κρατικά κτίρια.

    Βέβαια, φάνηκε κάτι περίεργο : ανάμεσα στο επαναστατημένο πλήθος που ήδη από το βράδυ της Πέμπτης είχε καταλάβει κρατικά κτίρια, είχαν ανακατευτεί και έλληνες φοιτητές από την Ιταλία και την Γαλλία, με μερικούς “φιλέλληνες” επαναστάτες από τον Μάη του 68, φέροντες όπλα που τα είχαν εισάγει σταδιακά και λαθραία τα καλοκαίρια, από το ’70 κι ύστερα, την περίοδο των διακοπών.
    Δυό μελαχροινές κοπέλες η Μαρίνα και η Αρετή και δύο φοιτητές, o Λάκης με λεπτά χαρακτηριστικά και κατσαρά μαλλιά κι ο Μάκης, συντοπίτης των δυό φοιτητριών, κοντός με ελάχιστο λαιμό απ’ όπου φύτρωνε ένα πελώριο κεφάλι, από την κατάληψη του Πολυτεχνείου μιλάνε με έναν αγριεμένο νέο φοιτητή που γυάλιζε το μάτι του, τον Λέοντα.

    Ο Λέων, ήταν ο γεροδεμένος μοναχογιός αριστερού μικροεργολάβου, ντυμένος με αμπέχωνο, χοντρό μπουτζίν και άρβυλα, αξύριστος. Έσερνε μια μπετόβεργα μήκους ενός μέτρου, διαμέτρου 12 χιλιοστών, που την είχε προσάγει για αυτοάμυνα μαζί με τσέρκια από κοντινή οικοδομή για να κάνει “φιόγκο” τις πόρτες της περίφραξης του ΕΜΠ.
    Πρώτος μίλησε o Λάκης :

    – “Ο αέρας μυρίζει μπαρούτι , πρέπει να διαλύσουμε την κατάληψη”.
    – “Μα τι λετε τώρα , ο λαός έχει ξεσηκωθεί, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω θα γίνουμε ρεζίλι”, είπε ο Λέων
    – “Είσαι προβοκάτορας”, του είπε προκλητικά o Λάκης.

    Ήδη από την Τετάρτη, οι οργανωμένοι φοιτητές προσπαθούσαν να σταματήσει η κατάληψη, γιατί δεν μπορούσαν να ελέγξουν το αυθόρμητο.

    Η Μαρίνα, μία νοστιμούλα φοιτήτρια, μέλος της ΑΝΤΙΕΦΕΕ , κόρη αξιωματικού της χωροφυλακής, με ένρινη φωνή του είπε :

    -“Συνάδελφε έχει δίκιο ο Λάκης, αν δεν φύγουμε θα χυθεί αίμα.”
    -“Πρέπει να κρατήσουμε τις Θερμοπύλες”, είπε ο Λέων και σκέφθηκε ότι έπρεπε να δέσει με πρόσθετους φιόγκους από τσέρκια τις σιδερένιες πόρτες της Στουρνάρη και της Τοσίτσα
    -“Είσαι προβοκάτορας”, επανέλαβε ο Λάκης.

    Ο Λέων εκνευρίσθηκε, οι φλέβες στο λαιμό του διογκώθηκαν, ένοιωσε κάτι σαν να τον τσίμπησε αλογόμυγα και ουρλιάζοντας «φύγε ρε πούστη μη σε σκοτώσω» πήρε στο κυνήγι τον Λάκη στην αυλή του κτιρίου των Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων, αλλά ο Λάκης ήταν ταχύτατος και άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από τις μπασκέτες. Σύντομα, ο Λέων αντιλήφθηκε το γελοίον του πράγματος και παράτησε το κυνηγητό.”
    […]

    “Σκηνή έκτη :

    Η Μαρίνα, αν και κόρη αξιωματικού της χωροφυλακής, φοιτήτρια του ΕΜΠ και μέλος της ΑΝΤΙΕΦΕΕ έγινε πολιτική υπεύθυνη του υπουργείο βιομηχανίας .
    Επίσης ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής κατάρτισης του 1ου πενταετούς προγράμματος βαριάς βιομηχανίας (με καθήκον την αναθεώρηση και επικαιροποίηση των ιδεών που περιέχονταν στο “ αναπτυξιακό ευαγγέλιο” της αριστεράς Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα (Α. Η Αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, Β. Το Οικονομικό σχέδιο για την εκβιομηχάνιση, Γ. Εκβιομηχάνιση και Βιωσιμότητα) του μακαρίτη Δ. Μπάτση που είχε εκτελεστεί μαζί με τον Ν. Μπελογιάννη), λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη υπάρχουσες -εθνικοποιημένες πλέον- βιομηχανίες.

    Ο Λέων, παρά την συμμετοχή του στις φοιτητικές επιτροπές αγώνα και την ουσιαστική συμβολή του –εκτός των άλλων- στην διατήρηση της κατάληψης του Πολυτεχνείου (δέσιμο με τσέρκια των εξώθυρων της περίφραξης του ΕΜΠ ), επειδή γενικά ήταν λίγο λούμπεν φοιτητής, έπαιζε στο μπουζούκι του ρεμπέτικα και ‘’διέφθειρε’’ μερικές συντρόφισσες, χωρίς να τις παντρευτεί, δεν είχε την κομματική εξέλιξη που όλοι περίμεναν.

    Ο Φάνης, γιός χαμηλόβαθμου απόστρατου αξιωματικού, φοιτητής του ΕΜΠ, τότε βαρειά ερωτευμένος και σοσιαλιστής, ασφυκτιούσε από το καθεστώς και βολόδερνε ανάμεσα στις σπουδές του, που δεν τον ενθουσίαζαν, σε φροντιστήρια για τα αυξημένα έξοδα και παλινδρομούσε ανάμεσα σε μια -κοινόχρηστη με άλλους δύο συμφοιτητές του- εσωτερική γκαρσονιέρα στο Κολωνάκι και στο πατρικό του σπίτι.

    Ο Μάκης, ορίστηκε βοηθός πολιτικός υπεύθυνος διαφώτισης. Κινητή εγκυκλοπαίδεια της μαρξιστικής βιβλιογραφίας και όχι μόνον (ίσως λόγω του υπερβολικής μνήμης του, ως απόρροια του συνολικού αναπτύγματος του εγκεφαλικού του φλοιού) καθώς και εραστής του ωραίου φύλου, που αναπλήρωνε την έλλειψη αναστήματος, σωματικής και αισθητικής αρμονίας με τον λόγο του σε ρυθμό πολυβόλου, μάγευε κυριολεκτικά αρκετές αιθέριες υπάρξεις του σταλινικού χώρου, τις οποίες διακόρευε με το υπερμέγεθες πέος του (θυμηθείτε το ανέκδοτο –παρηγοριά –πολλές φορές- για τους «προικισμένους κοντούς» που συνοδευόταν με τεντωμένους τον οριζόντιο δείκτη και τον αντίχειρα να σχηματίζουν ανισοσκελές L).”

    […]
    “..Σκηνή ενδέκατη :

    Παράλληλα, οι ενωμένες στρατιωτικές δυνάμεις των μαζικών οργανώσεων Πανελλήνιο Αντισταλινικό Μέτωπο, που είχε ενισχυθεί με αποφασισμένους εμιγκρέδες από το εξωτερικό και Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα που ενισχύθηκε από τους «λίβυους» αντάρτες, μαζί με αντισταλινικούς Κρητικούς που καταφθάνουν σταδιακά στον Πειραιά, προετοιμάζονται να επιτεθούν στην πρωτεύουσα………

    Η επίθεση ήταν σφοδρή. Καταλαμβάνεται το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης (η διοίκηση της φρουράς του είχε ήδη διαβρωθεί από δημοκράτες αποταγμένους αξιωματικούς, οι παλαιότεροι από την εποχή της δίκης των αεροπόρων έως την εποχή του ΑΣΠΙΔΑ), άλλα σημαντικά υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες.

    Σημαντική αντίσταση παρουσιάστηκε κατά τις επιθέσεις εναντίον σταλινικών αστυνομικών τμημάτων και σταθμών χωροφυλακής στην Αττική, την επάνδρωση των οποίων είχε ιδιαίτερα προσέξει η σταλινική κυβέρνηση με ένταξη πρώην μελών του 2ου Γραφείου του Δημοκρατικού Στρατού και της ΟΠΛΑ, με αρκετούς νεκρούς και από τα δύο μέρη.

    Ο γνωστός Μάκης, βοηθός πολιτικός υπεύθυνος διαφώτισης, συλλαμβάνεται σε τρυφερή στιγμή στο πίσω δωμάτιο του γραφείου του, παίρνοντας “συνέντευξη” από μια χαριτωμένη υποψήφια για την θέση βοηθού λογοκριτή , απόφοιτη της Παντείου. Οι κακιές και ζηλόφθονες γλώσσες διέδωσαν ότι -από τον τρόμο τους – κόλλησαν σαν σκυλιά και μετεφέρθηκαν στο πλησιέστερα νοσοκομείο, όπου ξεκόλλησαν την υποψήφια και οδήγησαν στον Μάκη στην φυλακή.

    Η Μαρίνα, τελειόφοιτη φοιτήτρια του ΕΜΠ και πολιτική υπεύθυνη του υπουργείο βιομηχανίας έπεισε τους νικητές ότι, αφού είχε διαβάσει και εμπεδώσει το αντικείμενό της, από την χαμηλότερη θέση του απλού μέλους της επιτροπής κατάρτισης του 1ου πενταετούς προγράμματος βαριάς βιομηχανίας, θα συνέβαλε αποφασιστικά στην αναθεώρηση και επικαιροποίηση των ιδεών που περιέχονταν στο “ αναπτυξιακό ευαγγέλιο” της όλης αριστεράς «Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα»

    Ο Δαρείος Κεκές , αρραβωνιαστικός της Μαρίνας και χαϊδεμένο παιδί του Χαρίλαου, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της απιστίας που διέπραξε ως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, αφού σε συνεργασία με Σοβιετικό Οίκο προμήθειας ατμοηλεκτρικού σταθμού καύσης λιγνίτη τον υπερτιμολόγησε κατά 100 εκατομμύρια δραχμές, τα οποία ιδιοποιήθηκε και καταδικάζεται σε 20ετή καθειρξη.”
    […]

    To πληρες στο http://www.poiein.gr/archives/11622/index.html#more-11622

    ΥΓ 1. H 1η σκηνη είναι πραγματική ιστορία από την κατάληψη του πολυτεχνείου το 1973 όπως μου την διηγηθηκε το 2010 ο παλιοφιλος «Λεων» (ψευδωνυμο ) μετα από οινοποσια με καθυστερηση 37 ετων. Αλλξα όλα τα ονοματα αλλα νομιζω τα προσωπα είναι ευδιακριτα.
    .
    Τρεις στην ΑΝΤΙΕΦΕΕ και ο «Λεων» στις ΦΕΑ και ο Λακης Ανδρεϊκος.

    2. Οντως υπηξαν αρκετοι νεκροι οχι μονον την Παρασκευη, αλλα και το Σαββατο και την Κυριακη, οπως τα γραφει ο Τσεβας. Το Σαββατο ξανακατεβηκα απο το σπιτι μου και περασα μπρστα απο την γκρεμισμενη πυκη της Πατησιαων και αμεσως μαυρισε ο τοπος στην Αβερωφ απο αστυνομικους και διαφυγαμε προς πλατεια Αιγυπτου. Ακουγαμε καποιους κροτους αλλα τοτε πρωτοετης και απειρος και δεν μπορουσα να καταλαβω οτι ητα πυροβολισμοι. Ειδα οδοφραγματα με λεωφορεια και κοσμο να διαδηλωνει περι τις 10.45 μεταξυ ΑΣΣΟΕ και πλατειας Αιγυπτου (Αλεξανδρας και Πατησιων). Συνεχισαμε την πορεια μας στην Μαυρομματαιων και καναμε ωτοστοπ στην Ευελπιδων σε εναν ελληνα φοιτητη στην Γαλλια (Renault 5TL με κιτρινες γαλλικες πινακιδες).
    Απο το ραδιοφωνο του αυτοκινητου ακουσαμε οτι κηρυχθηκε απαγορευση κυκλοφοριας……

  10. Το Μώλυ
    18/11/2012 στο 13:48

    @panos

    Χαίρε!

    Πρώτα απ’ όλα να σε ενημερώσω για το βασικό εδώ, που, διακαιολογημένα, δεν το ήξερες: ΔΕΝ γράφουμε με κεφαλαία, γκρίκλις και βρισιές.

    Για ποια φωτογραφία λες; Δεν είναι δικές μου οι φωτογραφίες, αναδημοσίευση είναι, περσινή, μάλιστα. Τιμή σου και καμάρι σου, άμα έχεις κάνει τέτοια πολιτική μεταστροφή. Ποιος να σου πει τι; Άσε που αποκλείεται να σε αναγνωρίσει έτσι όπως είσαι, μετά από 30+ χρόνια.

    ΥΓ. Υπενθύμιση: ΟΧΙ κεφαλαία. Σβήνονται, για λόγους Αισθητικής

  1. 22/10/2011 στο 18:35

Σχολιάστε