Αρχική > "Α- Ρ- Δ", Γενικά, Ελλάς, Οικονομία, Πολιτική > Τράπεζες & ΜΜΕ: Τι συζητήθηκε στην Βουλή και γιατί δεν το μετέδωσαν οι "Α- Ρ- Δ" των ΜΜΕπηρεασμού

Τράπεζες & ΜΜΕ: Τι συζητήθηκε στην Βουλή και γιατί δεν το μετέδωσαν οι "Α- Ρ- Δ" των ΜΜΕπηρεασμού

«Οι τράπεζες αποφασίζουν ποια ΜΜΕ θα μείνουν»

Μ. Κεφαλογιάννης: «Μιλάμε για ενοχή του πολιτικού συστήματος και χαίρομαι που αλλάζουμε ρότα τώρα με την κρίση» (!!!)

@@@@

 «Ξέρετε ότι η απογευματινή εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», μια ανεξάρτητη αδέσμευτη εφημερίδα, έντονα κριτική απέναντι και στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και στο κόμμα το οποίο ανήκει, κλείνει; Γιατί; Δεν ξέρω και πρέπει να ελεγχθούν αυτά τα ποσά σε ποιες επιχειρήσεις πήγαιναν. Ενδεχομένως να υπάρχουν αφανείς εταίροι αυτοί που δεν διαχειρίζονται δικά τους χρήματα –ο ισχυρότερος μέτοχος τραπέζης έχει ένα 4%», παρατήρησε με νόημα ο κ. Κακλαμάνης και εξακολούθησε:

«Λοιπόν κ. υπουργέ και ήθελα ειδικώς στον πρωθυπουργό να μεταφέρετε σας παρακαλώ ότι γνωρίζει κάλλιστα πώς λειτουργούν οι τράπεζες. Και αν είναι δυνατόν ο κ. Παπαδήμος να ελέγξει γιατί συγκεκριμένη τράπεζα δεσμεύει και την Εθνική και άλλη τράπεζα που αποτελούν μαζί το σχήμα που θα στήριζε την «Ελευθεροτυπία» για να μην κλείσει και τίνων τελικώς τα συμφέροντα εξυπηρετεί, όταν δυναμιτίζει την οποιαδήποτε προοπτική να συνεχίσει τη λειτουργία της εφημερίδας αυτής;»

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, αφού υπενθύμισε ότι οι τράπεζες έχουν λάβει από το 2008 σε ρευστό και εγγυήσεις 115 δισ. ευρώ, ζήτησε από το κράτος να ελέγξει πού πήγαν τα χρήματα αυτά, συνδέοντας ευθέως το καθεστώς αδιαφάνειας που επικρατεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «Ελευθεροτυπία» αλλά και άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λόγω έλλειψης ρευστότητας, τονίζοντας ότι τα ΜΜΕ είναι στην πλειονότητά τους καταχρεωμένα και υπάρχουν τράπεζες που αποφασίζουν ποια μέσα θα παραμείνουν ανοιχτά και ποια θα κλείσουν.

Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Proton Bank και κοιτώντας προς τον κ. Βενιζέλο, που καθόταν στα υπουργικά έδρανα, αναρωτήθηκε αν γνωρίζει ότι το on line σύστημα των τραπεζών με το ΣΔΟΕ αλλά και τους άλλους φορολογικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς επί της ουσίας δεν υφίσταται.

Ελβετία

«Αντί λοιπόν να κοροϊδευόμαστε στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις ότι ψάχνουμε τα χρήματα που έχουν φύγει στην Ελβετία, να καλέσουμε εδώ τους προέδρους των τραπεζών να μας πουν πώς έγιναν οι μεταφορές των χρημάτων στο εξωτερικό», πρότεινε ο κ. Κακλαμάνης και αμέσως μετά έκανε λόγο για διασύνδεση τραπεζών με καταχρεωμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο κ. Βενιζέλος, φανερά δυσαρεστημένος από το ύφος αλλά προφανώς και από το περιεχόμενο των όσων είπε ο κ. Κακλαμάνης, αντέτεινε ότι «όλες οι χορηγήσεις που έχουν κάνει οι τράπεζες διαχρονικά με τη μορφή δανείων ελέγχονται τώρα από την εποπτική αρχή, μέσω μιας πολύ ισχυρής διεθνούς εταιρείας που ελέγχει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών». Υποστήριξε δε ότι αυτό συνέβη και με την Proton Bank και «ελήφθησαν τα μέτρα εξυγίανσης».

Σε ό,τι αφορά όμως τα ΜΜΕ και ιδίως την «Ελευθεροτυπία», διατήρησε την ίδια δηκτική στάση που είχε κρατήσει στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού όταν η εφημερίδα αποκάλυψε το σκάνδαλο με την Proton Bank.

Είπε επί λέξει ο κ. Βενιζέλος: «Σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τα ΜΜΕ, θέλω να έχω μια καθαρή στάση από το σώμα, από τη Βουλή των Ελλήνων. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις από το κράτος και τα πιστωτικά ιδρύματα ή με ειδικό προνομιακό καθεστώς;», για να απαντήσει ο ίδιος:

«Πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις εάν τις αφήσουμε να αντιμετωπιστούν ως επιχειρήσεις. Γιατί δεν είναι δυνατόν να ασκείς τεράστια εξουσία πολιτική, να επηρεάζεις το φρόνημα και να μην έχεις διαφάνεια στη δική σου οικονομική κατάσταση, τον τρόπο κτήσης των κεφαλαίων και τον τρόπο διαχείρισης. Απλά πράγματα, όχι συνδικαλισμοί, όχι μεσολαβήσεις, απλοί κανόνες διαφάνειας που ισχύουν για όλους».

«Δεν σημαίνει ότι εσείς πρέπει να μεσολαβήσετε παραβιάζοντας, και έχετε δίκιο σε αυτό, τους κανόνες που πρέπει να είναι ίδιοι για όλους» επανήλθε ο κ. Κακλαμάνης, επιμένοντας ωστόσο στο αρχικό του αίτημα: «Εάν όμως συγκεκριμένες τράπεζες ελέγχουν διά του δανεισμού αυτού μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ και αναλόγως ανοίγουν ή κλείνουν, αυτό είναι ένα θέμα που μας ενδιαφέρει νομίζω για τη λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μ. Κεφαλογιάννης, επιρρίπτοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη, που άφησαν ανέλεγκτα τα τηλεοπτικά κανάλια «τα οποία παραβιάζοντας κάθε κανόνα εισαγωγής στο ΧΑΑ, παρακάπτοντας 200 εταιρείες, έκαναν μάλιστα και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 δισ. δραχμών χωρίς να έχουν παρά μόνο τον τίτλο. Γιατί δεν έγινε ονομαστικοποίηση μετοχών των ΜΜΕ; Τότε με πρωτοβουλία της Ν.Δ. για να μην έχουν οι off-shore το ιδιοκτησιακό καθεστώς αναγκαστήκατε να ονομαστικοποιήσετε τις μετοχές μέχρι και φυσικού προσώπου και τότε σταμάτησαν να διαπραγματεύονται 70 μετοχές στο ΧΑΑ διότι έπρεπε να ονομαστικοποιηθούν οι μετοχές όλου του κόσμου. Και έπρεπε να λείψει σε ένα ταξίδι ο κ. Βενιζέλος για να έρθει ο Παπαντωνίου να κλείσει τις off-shore των εταιρειών ΜΜΕ κάτω από δεύτερη off-shore και κάτω από μια holding company στο Λουξεμβούργο».Πάντως, ο ίδιος επέρριψε ευθύνες και στα πεπραγμένα του κόμματός του.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως «η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάτω από πιέσεις έφερε τροπολογία στη Βουλή για να δώσει το 2% στα ΜΜΕ χωρίς παραστατικά. Κάτι που είχε κόψει από όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Με πρωτοβουλία 15 βουλευτών της Ν.Δ. -ήμουν και εγώ ανάμεσά τους- αναγκάσαμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία. Αλλά εδώ μιλάμε για ενοχή του πολιτικού συστήματος και χαίρομαι που αλλάζουμε ρότα τώρα με την κρίση».

Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=330126

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε